Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Duurzaamheid van medische technologie

17/09/2020 @ 13:00 - 15:30

Op 17 september wordt er aandacht besteed aan de duurzaamheid van medische technologie. Het milieu en het klimaat is een topic dat niet meer in weg te slaan uit het huidige media landschap. In hoeverre kunnen ziekenhuizen hierin een positie nemen? En nog specifieker, kunnen wij als beroepsvereniging hieraan bijdragen? Verschillende sprekers vertellen iets over duurzaam aanbesteden en inzet van medische technologie.

Scholing is via Zoom aanmelden voor de webinar kan via deze link: https://nl.surveymonkey.com/r/82CCLGH 

 

Programma 17 september 2020, 13:00- 15:30.

Duurzaamheid in het Radboudumc

Spreker: Harriette Laurijsen, Strategisch Adviseur duurzaamheid binnen het Radboudumc. 

Het Radboudumc wil een voorbeeldrol vervullen op het gebied van duurzaamheid. Door duurzaamheid te integreren in het onderwijs, onderzoek, patiëntenzorg en ondersteunende bedrijfsvoering wordt gewerkt aan het realiseren van vier richtinggevende ambities die gericht zijn op: gezonde omgeving, klimaatneutraal, circulair en inclusiviteit. Succesvolle en minder succesvolle verhalen passeren de revue.

 

Duurzamer aanbesteden / inkopen – durf te vragen

Spreker: Jos Henderik, mIlieukundige bij de Arbo- en Milieudienst (AMD) van het Radboudumc.

Jos geeft een kort overzicht hoe je stappen kunt zetten naar een meer afvalarme en op termijn circulaire inkoop als gebruiker en mede beslisser: Durf duurzaamheidsvragen te stellen waarvan je nog niet weet of een leverancier daar een antwoord op weet. Het blijft samen ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Er kan vaak meer dan je verwacht!

 

Wat is de rol van normalisatie bij duurzaamheid Medische Hulpmiddelen?

Spreker: Saliha Lalout, senior consultant Zorg&Welzijn en projectleider Duurzaamheid Zorg bij NEN

Vele partijen in de zorg hebben de Green Deal Zorg ondertekend, ook NEN. Wat betekenen die afspraken, hoe kunnen partijen daadwerkelijk stappen maken. In het bijzonder voor medische hulpmiddelen. Iedereen heeft het erover en heeft ideeën en plannen, maar hoe kom je tot doen en daadwerkelijk zichtbare stappen, wie heb je daarvoor nodig? In deze presentatie wordt in vogelvlucht weergegeven welke rol normalisatie daarbij kan spelen, hoe essentieel het is dat alle partijen in de keten elkaar nodig hebben en wat het belang is van kennisdeling en uitwisselen van ervaringen. Het Platform Duurzaamheid & Medische Hulpmiddelen van NEN wordt daarbij toegelicht.

 

Ecomode voor de operatiekamer

Spreker: Thijs Dijkgraaf Klinisch Informaticus afdeling bij medische technologie en Klinische Fysica in het UMC Utrecht.

Bij operaties proberen we wondinfecties tot een minimum te beperken. Dit gebeurt o.a. door het toevoeren van geconditioneerde schone lucht boven het operatieveld. Voordat de lucht via het plenum in het plafond bij de patiënt op de operatietafel terecht komt is er al heel wat energie verbruikt. De lucht wordt verwarmd, ontvochtigd gefilterd, gekoeld en rondgepompt. Al deze bewerkingen kosten veel energie. Om energie te besparen zijn er op dit moment energie besparende maatregelen getroffen. De luchtbehandeling kan in ecomode worden geschakeld, dat levert een aanzienlijke energiebesparing op.

Doorschuiven is duur?

Spreker: Willem Wormgoor, Klinisch Fysicus in Rijnstate in Arnhem

In Rijnstate is onderzocht of het doorschuiven van high-end echotoestellen na enkele jaren gebruik naar een afdeling met minder hoge eisen financieel aantrekkelijk kan zijn. Uit deze analyse blijkt dat doorschuiven in Rijnstate duurder uitpakt. In de presentatie laat Willem zien waarom dat zo is en welke overwegingen meespeelden in dit onderzoek.

 

Duurzaam inzetten van gedoneerde apparatuur

Spreker: Carel de Bos, voorzitter van Stichting Medic

In deze presentatie vertelt Carel over hoe Medic omgaat met de aan hen gedoneerde medische apparatuur en hoe deze worden ingezet in low-budget landen.

Duurzaamheid van medische technologie

Details

Date:
17/09/2020
Time:
13:00 - 15:30
Event Category: